Скандалът Всичко започна, когато на трибуната на Народното събрание Тошко Йорданов

...
Скандалът Всичко започна, когато на трибуната на Народното събрание Тошко Йорданов
Коментари Харесай

Денков се хлъзгал като сапун: Напрежение в НС заради разследване ...

Скандалът

 

Всичко стартира, когато на трибуната на Народното събрание Тошко Йорданов от Има Такъв Народ цитира следствие на уеб страницата BIRD, свързващо финансовият министър Асен Василев с офшорна компания и парцели в София. Свързва се и името на Станислава Арнаудова, посочена като “Кралицата на Винетките ”. Всъщност става дума за иск на американеца Себастиян Бретшнайдер към фирмата  “СТВ Консълтинг ” ЕООД, която се оказва с блокирани сметки. На 7 септември 2023 година “СТВ Консълтинг ” продава дворното място и пет парцела в постройка на ул. “Чаталджа ” 3 в София за близо 3 милиона лв.. И три месеца по-късно банкрутира.

Сочи се, че Станислава Арнаудова е “спасила ” компанията и заплаща 3 млн. лв. за т.нар “офис на Политическа партия ”.

 

“Там, където всички се събирахте - и Асен, и Кирил. И аз съм ходил там и те твърдяха, че това е тяхната постройка ”, уточни Тошко Йорданов.

 

“BIRD настояват, че притежател на офшорката “Акселберт ”, (под чиято шапка съгласно следствието попада и “СТВ Консълтинг ” ЕООД, бел.ред.), съгласно информация в Търговския указател. Та, вие бихте ли ревизирали вицепремиерът си и министър на финансите и в случай че това е морално, редно ли е той да е министър в българско държавно управление? ”, попита Тошко Йорданов. 

В отговор министър председателят Денков уточни, че в случай че има терзания за неправда, сигнал може да се подаде до способените органи, които да извършат нужните инспекции. 

 

“Не разбрах първо има ли някакъв сигнал за престъпление, за нещо, което опонира на закона? Ако има подобен, апелът ми е да се подаде сигнал. Сигурен съм, че органите ще потърсят метод да проверяват. Дали е морално - мога да осъждам за това единствено тогава, когато бъдат предоставени съответните отговори от финансовия министър. Не можем да съдим за това какво се е случило по подхвърлени по този метод реплики. Първата дума в изявлението ви беше, че това е някогашна компания на Асен Василев. Казахте, че офшорката може би е негова. По този метод не може да се разисква нито дали нещо е законосъобразно, нито морално ”, уточни Денков. 

 

Йорданов му отвърна, че е “хлъзгав като сапун ” и цитира друга част от обявата на BIRD, в която се споделя, че и към днешна дата офшорката е благосъстоятелност на Асен Василев, съгласно информация в Търговския министър. 

“Също по този начин от тази естрада си позволявате да лъжете ”, подхвана Йорданов. 

 

Той цитира чуване на вътрешния министър на Австрия Герхард Карнер, който показва, че за 2022 година са отправени над 9 хиляди претенции за връщане на бежанци у нас, а България е признала регистрацията на над 6 хиляди бежанци. 

 

“България е мотала и е приела 1-2, тъй като не е спазвала процедурите. Това, което подписахте, значи, че би трябвало да ги съблюдаваме - написа неотложно приемане. Това е имитация към Денков, който се пързаля като сапун. Кажете, че Герхард Карнер е измамник. Излезте и го кажете. Все си мисля, че не е ”, уточни Йорданов. 

Последваха крясъци в зала от “Възраждане ”, които също нарекоха премиера измамник. Денков излезе ядосан на трибуната и отвърна:

 

“Разбирам желанието на опозицията да изкара всеки различен сходен на себе си, тъй като това е единственият метод да го унизи. Ако вие имате проблем с числата, които съм споделил - задайте публично питане, ще ви бъде даден формален отговор с числата и дано тогава да забележим кой какво е споделил и кой какво е излъгал! ”, отсече Денков.

“Не са обсъждани бройки мигранти, които България да одобри след присъединението си към Шенген. Това съобщи по-рано министър председателят Николай Денков в отговор на въпрос на ръководителя на " Възраждане " Костадин Костадинов.

 

Той разясни, че всичко, което е договаряно по тематиката, е според съглашението към Дъблинския правилник от 2013. Министър-председателят посочи, че според новите съглашения мигрантите ще се разпределят заслужено, а не както е в този момент - да се задържат в граничните страни като България.

 

" По тази тематика бяха смесени истини с неистини. Дъблинското съглашение е подписано от България през 2007 от държавно управление с мандат на Българска социалистическа партия. През 2013 е променено, още веднъж с мандат на Българска социалистическа партия. Българското държавно управление не е приемало никакво обвързване, с изключение на да реагира за скоростта с която се обработват молбите. Не са обсъждани бройки. И по този начин ще продължи да работи. Дъблинското съглашение е такова каквото беше през 2013г. И нищо няма да се промени ", уточни той.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР